Welke wijn past er bij zalm?

Als sommelier is het niet makkelijk om een wijn uit te zoeken bij zalmfilet. Waarom? Omdat je het op 1001 manieren kunt bereiden! Gebakken, gerookt, gegrild, gestoomd. En dan nog alle verschillende sauzen die perfect bij de verschillende bereidingswijzen passen. Overal hoort een andere wijn bij. Haast onmogelijk zou je zeggen. Daarom mijn advies in de vorm van een blog. Wijn-spijs advies bij de drie meest voorkomende bereidingswijzen.

Welke wijn past er bij zalm met citroen-dille saus?

De gracieuze samensmelting van Zalmfilet met Citroen-Dille Saus en de Heiligkreuz wijn is een ode aan de verfijnde smaak. De wijn is hét paradepaardje van het wijnhuis van Sebastiaan Erbeldinger. De zachte textuur van de zalm vindt een bondgenoot in de romige, citrusachtige saus, terwijl de wijn met zijn frisse zuren en aroma’s van vanille en boter een extra dimensie toevoegt. De subtiele complexiteit van de Heiligkreuz van Sebastiaan Erbeldinger, met zijn hint van primair fruit, accentueert de rijke smaken van het gerecht, waardoor een harmonieus geheel ontstaat dat de essentie van een voortreffelijke wijn-en-spijscombinatie belichaamt​​.

Ook de Beyer Gruner Veltliner barrique combineert subliem met Zalmfilet met Citroen-Dille. Het is een viering van gastronomische verfijning. De rijke, romige saus harmonieert prachtig met de expressies van hout, gebrande noten en vanille in de wijn, terwijl het lichte rokerige accent en exotisch fruit van de Grüner Veltliner een spannende tegenhanger bieden aan de delicate zalm. Deze wijn, met zijn unieke nuances, brengt het gerecht tot leven, elke hap en slok versterken elkaar in een voortreffelijk samenspel van smaken en aroma’s​.

Welke wijn past er bij zalm in teriyakisaus?

De verleidelijke fusion van Zalm Teriyaki en de Sebastian Erbeldinger Riesling is een avontuur voor de zintuigen. De zoete, hartige glans van de teriyaki glazuur op de zalm vormt een perfecte harmonie met de fruitige, verfrissende noten van appel en peer in de Riesling. De minerale toets in de wijn snijdt door de rijke umami-smaak van het gerecht, waardoor een evenwichtige, smaakvolle ervaring ontstaat. Deze wijn, met zijn delicate aroma van witte bloesem, verrijkt de oosterse flair van de Zalm Teriyaki, waardoor elke hap een echo van exquise smaak achterlaat​.

En ook Zalm Teriyaki samen met de Apostle Chardonnay is er een om niet te vergeten. Want de zachte, boterachtige noten van de Chardonnay vormen een liefdevol tegenspel voor de zoete en umami-rijkdom van de teriyaki glazuur. De houtopvoeding van de wijn voegt een subtiele complexiteit toe die het gerecht versterken en naar een hoger niveau tillen. Samen creëren ze een symfonie van smaken die zowel vertrouwd als exotisch aanvoelt, waarbij elke slok en hap naadloos in elkaar overvloeien, het bewijs van een perfecte wijn-spijscombinatie​.

Welke wijn past er bij gerookte zalm met roomsaus

Tot slot gerookte zalm met roomsaus. Hierbij serveren we vaak de Mega Spileo Cuvee. Een wijn voor de echte fijnproevers onder ons. De romige zalmsaus vindt zijn match in de rijke textuur van de wijn, waarbij de exotische fruit- en kruiden noten van de Mega Spileo Cuvee een smaakvol contrapunt bieden aan de rokerige zalm. De subtiele hint van honing in de wijn verweeft zich prachtig met de romige pasta, terwijl de mineraliteit een spannende diepte toevoegt aan deze gastronomische ontmoeting​​.

Dus. Nu weet jij welke wijn er past bij zalm. Gegrild met een citroen-dille saus, gemarineerd in teriyaki saus en verwerkt in een romige pasta. Staat er een gerecht met zalm op het menu dat hier niet beschreven is? Ook daar hebben wij bij 24liquor een wijn voor. Neem contact op of kom langs in onze slijterij in hartje Volendam.