Welke wijn serveer ik als vinoloog bij oesters?

De lente komt er weer aan. Dus ook het terrasweer. En dan denk ik eigenlijk direct aan een heerlijk oestertje in de zon. Of aan Zeeuwse oesters aan het strand. Of Fines de Claire oesters uit Frankrijk. Glaasje bubbels erbij, of witte wijn. Genieten! Maar welke wijn serveer je eigenlijk bij oesters? Dat is afhankelijk van de garnituur die je erbij eet. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar oesters in zijn puurste vorm. Met een druppeltje citroen misschien. Echter wordt het ook regelmatig gegeten met rode wijn vinaigrette en fijngehakte sjalotjes. En dan de beste bereidingswijze die ik ooit heb gegeten: Oesters met een schuim van champagne. 

Gekeken naar de smaken die in de drie bereidingswijzen naar voren komen wijken de smaken van oesters met een schuim van champagne en puur natuur met een vleugje citroen niet veel van elkaar af. De wijnen die ik hierbij adviseer zijn dus identiek aan elkaar.

Welke wijn serveer je bij oesters met citroen of met een schuim van champagne?

Allereerst raad ik de Lyv Sauvignon Blanc 2021 aan. Deze wijn, afkomstig uit de Pays d’Oc regio in Frankrijk, is fris, fruitig en droog. De kenmerkende knapperige frisheid brengt balans in de rijke fruitigheid. Met aroma’s van gele pruimen, appel en perzik, en zijn knapperige zuren, biedt deze wijn een frisse afdronk die prachtig aansluit bij de zilte smaak van de oesters. De citroen zorgt voor balans in het gerecht. Deze Sauvignon Blanc is een ideale begeleider voor diverse zeevruchten zoals oesters!

En wil je uitpakken? Kies dan voor een chamapnge. Mijn persoonlijke favoriet, Pol Roger Brut Reserve Champagne. Dit Franse meesterwerk, verweven met aroma’s van peer, mango, kamperfoelie, jasmijn, vanille en brioche, belichaamt een harmonieus evenwicht dat de culinaire essentie van oesters met citroen. Dit is een champagne voor de liefhebbers en fijnproevers. De verfijnde mousse en frisse fruitigheid van de Pol Roger Brut Reserve biedt een contrapunt aan de ziltige diepte van de oesters. De wijn heeft een goede balans tussen mineraliteit en een lichte citrus toets, wat zorgt voor een lange en aangename afdronk. Deze karakteristieken maken het een voortreffelijke metgezel voor oesters met citroen, door de verfijning en elegantie die het aan het gerecht toevoegt.