Welke wijn past er bij carpaccio?

Welkom, liefhebbers van fijne wijnen en verfijnde gerechten! Vandaag duiken we in de boeiende wereld van wijn-spijscombinaties. Carpaccio, in zijn pure eenvoud, is een gerecht dat smaaknuances hoog in het vaandel draagt. De toevoeging van pesto, truffelmayonaise of balsamico in combinatie met parmezaan zorgt voor een perfect voorgerecht. Welk ingrediënten je toevoegt bepaalt de wijn. Het is namelijk cruciaal om een wijn te kiezen die deze elementen respecteert en versterkt.

Carpaccio met pesto(mayonaise)

Een klassieker. Staat vrijwel op elke menukaart van ieder Italiaans restaurant. Pesto wordt  gemaakt van pijnboompitten, basilicum, Parmezaanse kaas en olijfolie. Een krachtige smaak die kan worden verzacht door deze te mengen met mayonaise. Maar dat hoeft niet! Combineer dit met het heerlijke zachte vlees van carpaccio en je hebt het perfecte voorgerecht. Welke wijn ik hier bij zou serveren?

Weingut Beyer Grüner Veltliner

De Weingut Beyer Grüner Veltliner. Deze Oostenrijkse wijn is een toonbeeld van finesse. Met zijn lichte body en frisse zuurgraad vormt het een harmonieuze aanvulling op de carpaccio. De subtiele kruidigheid en hint van citrus in de Grüner Veltliner weerspiegelen de pesto, terwijl de wijn zijn eigen karakter behoudt. Als importeur van Weingut Beyer is 24liquor de enige leverancier en distributeur buiten Oostenrijk!

Oostenrijk

Weinviertel

Gruner Veltliner

Weingut Beyer Gruner Veltliner “Klassik” 2021

10.95

 

 

Jorche Dipinta Rosé

Anderzijds, voor een speelsere twist, overweeg de Jorche Dipinta Rosé. Deze rosé, met zijn charmante roze kleur en delicate aroma’s van rood fruit, biedt een zachte tegenhanger voor de rijke smaken van de carpaccio. De balans tussen frisheid en body in deze wijn zorgt voor een verfijnde dans met de pesto.

Italië

Puglia

Negramaro

Jorche Dipinta Rosé 2021

11.50

 

 

Carpaccio met truffelmayonaise.

Wie wordt er niet blij van?! Ik in ieder geval wel. Helemaal wanneer de juiste wijn er bij geserveerd wordt. Gelukkig ben ik altijd degene die de wijn met het gerecht mag bepalen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de volgende wijnen.

De Benazzoli Giava

De Benazzoli Giava, een 100% Corvina wijn uit Veneto, Italië, belichaamt een diepe, heldere robijnrode kleur met een vleugje granaat. In de mond biedt het een sappige, mond-vullende smaak, ondersteund door verfrissende frisheid en fluweelzachte tannines die zorgen voor een droge afdronk. Deze wijn combineert delicatesse met kracht, wat het ideaal maakt voor gerechten met een intense smaak. In het bijzonder, wanneer gecombineerd met carpaccio met truffelmayonaise. De aardse tonen van de truffel en de tederheid van de carpaccio worden benadrukt. Een culinaire symfonie die elke fijnproever waardeert.

Italië

Verona

Corvina

Benazzoli Giava 2018

14.50

 

 

De LYV Grenache

De LYV Grenache, afkomstig uit Pays d’Oc, Frankrijk, is een rode wijn die bekend staat om zijn veelzijdigheid en rijkdom. Grenache wijnen staan bekend om hun kruidige karakter en vermogen om een breed scala aan smaken te complementeren. Deze wijn sluit naadloos aan bij de subtiele smaken van carpaccio met truffelmayonaise. De lichtere textuur en kruidige noten van de Grenache vullen de delicate smaken van het vlees aan zonder te overweldigen. De frisheid van de wijn balanceert ook de rijkdom van de truffelmayonaise, waardoor elke hap van de carpaccio een onvergetelijke ervaring wordt.

Frankrijk

Pays d`Oc

Grenache

Lyv Grenache 2020

12.50

 

 

Carpaccio met balsamico en parmezaanse kaas.

Nog zo’n klassieker. Iedereen die in Italië is geweest weet dat dit dé manier is waarop Italianen carpaccio serveren. Grote plakken Parmezaan gecombineerd met een heerlijke balsamico dressing of stroop. Zoetig en hartig tegelijk! En de wijnen die ik er bij zou serveren?

Jorche Fiano e Bianco d’Alessano

De Jorche Fiano e Bianco d’Alessano, een blend van 75% Fiano en 25% Bianco d’Alessano druiven, biedt een boeiende symfonie van smaken die uitstekend past bij carpaccio. Deze wijn komt uit Puglia, Italië, en is een uitdrukking van het rijke terroir van de regio. Met zijn strogele kleur en gouden reflecties, biedt deze wijn florale en fruitige aroma’s. In de mond is het een delicate, gebalanceerde wijn met een ethereuze afdronk die lengte en smaak biedt, zonder een hoge zuurgraad. Deze karakteristieken maken het een perfecte partner voor de subtiele smaken van de carpaccio met balsamico en Parmezaanse kaas

Italië

Puglia

D’alessano, Fiano

Jorche Fiano e Bianco D´Alessano 2019

11.50

 

 

Domaine de Vedilhan Serica Viognier

De Domaine de Vedilhan Serica Viognier is een 100% Viognier wijn uit de Languedoc-regio in Frankrijk. Deze wijn staat bekend om zijn bitterzoete aroma’s van gekonfijte sinaasappelschil en krachtige, maar ingetogen smaken op het gehemelte. De rijping in deels roestvrij staal en deels in Franse eiken vaten. Met zijn rijke steenvruchtaroma’s biedt het een prachtige tegenhanger  voor de hartige zoutige diepte van de Parmezaanse kaas en de zoete tonen van de balsamico.

Frankrijk

Pays d`Oc

Viognier

Domaine de Vedilhan Serica Viognier 2021

9.50