Welke wijn bij Coquilles? Mijn advies op 3 manieren van bereiden.

In de wonderlijke wereld van wijn-spijs combinaties is van belang welke wijn je serveert bij coquilles. Eerder schreef ik al over welke wijn er past bij mosselen of bij hertenbiefstuk, vandaag de taak om als sommelier een wijn bij coquilles te adviseren. Alleen het maken van coquilles is al een ware kunstvorm. Dan nog de smaak. Want bij de subtiele smaken van coquilles hoort een wijn die deze smaken complimenteert en uitvergroot. Maar coquilles eet je natuurlijk niet alleen. Serveer ze met een crème van pastinaak of een heerlijke beurre blanc. En ga je een keer voor iets anders? Toe aan een meer uitdagendere variant? Of ‘spice’ jouw gerecht dan op met een ‘bonemarrow & burned chili butter!

Welke wijn zou ik serveren bij coquilles met pastinaakpuree?

Bij het serveren van gebakken coquilles met pastinaakpuree, is het kiezen van de juiste wijn essentieel om de delicate smaken van het gerecht te versterken. De Jorche Fiano e Bianco D’Alessano, een witte wijn uit Puglia, Zuid-Italië, blijkt een uitstekende keuze te zijn. Deze wijn onderscheidt zich door een complexe structuur, verkregen door een korte rijping van drie maanden in barriques. Het resultaat is een strogele kleur met gouden tinten, en een bloemig en fruitig aroma van witte perzik met citrusnoten. In de mond is de wijn vol en evenwichtig. Deze kenmerken maken de Jorche Fiano e Bianco D’Alessano ideaal voor het begeleiden van gegrilde groenten, voorgerechten, gegrilde vis en zelfs zeevruchten zoals oesters, mosselen en zee-egels, waardoor het ook een uitstekende aanvulling is op gebakken coquilles​​​​.

Italië

Puglia

D’alessano, Fiano

Jorche Fiano e Bianco D´Alessano 2019

13.95

 

 

 

De perfecte wijn om uw zintuigen te prikkelen bij een gerecht van gebakken coquilles met pastinaakpuree is een elegant en verfijnd glas Grüner Veltliner. Uit Oostenrijk. Deze Oostenrijkse parel, De Weingut Beyer Gruner Veltliner ‘barrique’ staat bekend om zijn veelzijdigheid en gastronomische affiniteit. Het is een schitterende keuze die de delicate smaken van de coquilles subtiel omarmt en verrijkt. Het rijke en romige karakter van de pastinaakpuree wordt prachtig aangevuld door de subtiele houttonen, gebrande noten en vanille-accenten van deze wijn.

Oostenrijk

Weinviertel

Gruner Veltliner

Weingut Beyer Gruner Veltliner “Barrique” 2021

13.95

 

 

Welke wijn zou ik serveren bij coquilles met beurre blanc?

De Domaine de Vedilhan Serica Viognier is bijzonder vanwege zijn rijpe Viognier-druiven, met zorg geteeld in een unieke terroir van kalksteen en zand. Dit zorgt voor een wijn met een rijke structuur en complexe smaken. Het aroma van bitterzoete gekristalliseerde sinaasappelschil en krachtige, doch terughoudende smaken op het palet worden versterkt door de gedeeltelijke vatfermentatie, wat een subtiele textuur en rijkheid toevoegt zonder te overheersen. Dit resulteert in een wijn die rijk is aan steenvruchten smaken en een complexe, bevredigende afdronk heeft. Daardoor is deze Viognier uitermate geschikt om te serveren bij zeevruchten zoals gebakken coquilles, en is ook een prachtige aanvulling op aromatische Vietnamese gerechten en salades. Met een alcoholpercentage van 14% biedt deze wijn een evenwichtige en aromatische ervaring die zowel de kenner als de alledaagse wijnliefhebber zal aanspreken​​​​​​.

Frankrijk

Pays d`Oc

Viognier

Domaine de Vedilhan Serica Viognier 2021

9.50

 

 

De Élegance Chardonnay 2021 is een uitstekende keuze bij gebakken coquilles met beurre blanc. Deze Franse wijn uit de regio Pay’s d’Oc is een blend van Viognier en Chardonnay druiven. Met een delicate gouden kleur en aroma’s van bloemen, wit fruit en vanille, biedt het een diep en aromatisch smaakpalet. De Chardonnay zorgt voor noten van peer en honing, terwijl de Viognier perziksmaak toevoegt. Deze wijn past goed bij vis en wit vlees, en zijn rijke smaken complementeren het subtiele, zachte karakter van de coquilles.

Coquilles gebakken in Burned chili bonemarrow butter..

Wanneer we denken aan de perfecte wijn voor coquilles, vooral in een gedurfd gerecht als gebakken coquilles met ‘burned chili bone marrow butter’ van Thomas Straker, is een goed gekozen Chardonnay een voortreffelijke keuze. Bij het gerecht van gebakken coquilles met ‘burned chili & bonemarrow butter’ zou ik een vollere, eikenhouten Chardonnay aanbevelen. Deze wijnen hebben vaak smaken van vanille, boter en gekarameliseerde suiker, dankzij de eiken vatrijping, die een prachtig contrast kan bieden met het zachte en subtiele karakter van de coquilles, terwijl ze de pikantheid van de botersaus complementeren.

Portugal

Setúbal

Chardonnay

Apostle Chardonnay

12.95

 

De Cielo e Terra 3 Passo Bianco is een uitstekende keuze voor de verfijnde smaken van gebakken coquilles met ‘burned chili bonemarrow butter’. Deze Italiaanse witte wijn, afkomstig uit Puglia, is een harmonieuze blend van Chardonnay en Fiano druiven. Het biedt een zachte en volle aanzet, gevolgd door de aromatische kenmerken van Fiano – fruitig en bloemig. Deze wijn heeft een knisperende en frisse afdronk, waardoor hij de rijke en complexe smaken van het gerecht mooi aanvult. Zijn aroma’s van geroosterde noten, rijp steenfruit, honing en weidebloemen resoneren prachtig met de intense en smeuïge smaken van het gerecht, waardoor een harmonieuze balans tussen wijn en spijs ontstaat

Italië

Puglia

Chardonnay, Fiano

Cielo e Terra 3 Passo Bianco BIO 2021


9.50