Welke wijn serveer je bij hertenbiefstuk?

Het wildseizoen associeer ik direct met Hertenbiefstuk. daar hoort wijn bij! Rode wijn natuurlijk. Maar welke wijn serveer je daar bij? Het gerecht moet natuurlijk wel kloppen bij de wijn die je serveert. Wordt het een houtgelagerde Spaanse Rioja, een verfijnde en zachte Pinot Noir of toch een wijn uit de Chianti streek? Het hangt allemaal af van de manier van bereiden. In dit blog benoem ik een aantal bereidingswijzen en welke wijn ik daar bij zou serveren. Zo creëer je een restaurantervaring bij u thuis!

Welke wijn serveer je bij hertenbiefstuk?

Hertenbiefstuk kun je op verschillende manieren bereiden. Vandaag is het de beurt aan hertenbiefstuk met pastinaakpuree en rode wijnsaus en hertenbiefstuk met knolselderijpuree en rodeportsaus.

Hertenbiefstuk met pastinaakpureen en een Ripasso

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en rode wijnsaus en de Impero Ripasso Superiore is perfect. De elegante en verfijnde tonen van de Ripasso, met hints van rijpe kersen en wilde bessen, verrijken de robuuste smaak van het hertenvlees. Dit terwijl de zachte pastinaakpuree een harmonieuze brug slaat tussen deze smaakprofielen. De rode wijnsaus, met zijn diepe aroma’s, haalt op zijn beurt het beste in de Impero Ripasso naar boven. Deze wijn spijs combinatie is er een om te watertanden!

Italië

Veneto

Corvina, Rondinella

Impero Ripasso Superiore

17.50

 

 

Hertenbiefstuk en een zoetige primitivo

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en rodewijnsaus kan ook perfect samen met Jorche Soltema Primitivo. De intense aroma’s van rode bessen en eiken van versterken de rijke smaken van het hertenvlees. Het lichte zoetje in de afdronk biedt een mooie balans tegen de aardse tonen van de pastinaakpuree. De structuur en de zachte, fluweelachtige smaak van de wijn, geworteld in de idyllische omgeving van Puglia, Italië, vormen een harmonieuze aanvulling op de rodewijnsaus. Proef jij het al?

 

Italië

Puglia

Primitivo

Jorche Soltema Primitivo 2019

12.50

 

 

Hertenbiefstuk met een heerlijke Spaanse Rioja

Nu de beurt aan hertenbiefstuk met knolselderijpuree en portsaus in plaats van pastinaakpuree en rodewijnsaus. Mijn keus als sommelier valt hier op m’n eigen wijn. De MDV Lion Reserva 2017 sluit hier perfect bij aan. De rijke aroma’s van kruiden en donker fruit in de MDV Lion resoneert prachtig met de aardse tonen van de knolselderij en de diepe, zoete nuances van de portsaus. De elegantie en het zachte mondgevoel van de wijn voegen een laag van verfijning toe aan het gerecht. Een combinatie om te onthouden!

 

Spanje

Rioja

Garnacha, Tempranillo

MDV “Lion” Reserva 2017

12.95

 

 

Uitpakken in indruk maken? Serveer dan een Amarone!

Deze wijn mocht uiteraard niet ontbreken. Want bij portsaus hoort natuurlijk een Amarone. En niet zomaar een. De Amarone van Benazzoli is zoals we het in Volendam noemen ‘een echte beuker’. Advies is, wanneer je een amarone schenkt, deze een uur van te voren, of soms zelfs twee, open te trekken. De wijn heeft lucht nodig om te ‘ademen’. Dit bevordert de smaak.

En dan de combinatie van wijn en spijs. Hertenbiefstuk geserveerd met knolselderijpuree en portsaus en de Amarone van het wijnhuis Benazolli. De elegante en krachtige tonen van de wijn met hints van klein rood fruit, violet, en kruidige toetsen van zwarte peper en kruidnagel, vullen de rijke smaken van het gerecht prachtig aan. Het is niet alleen een uitstekende begeleider maar versterkt de smaakbeleving. Perfect voor bij de kerstdagen!

Italië

Valpollicella

Corvina, Molinara, Rondinella

Benazzoli Amarone Classico DOCG 2016

49.95