Welke wijn bij asperges? De tips van een sommelier!

Welke wijn bij Asperges serveer jij altijd? Dat hangt natuurlijk af van de bereidingswijze! Als sommelier help ik je graag aan de juiste wijn.

Aspergees. Die delicate en verfijnde seizoensgroente. Ze hebben een unieke, bijna aardse smaak. Maar welke wijn schenk je hierbij? Maak je geen zorgen, als sommelier en vinoloog heb ik de perfecte combinaties voor je gevonden. Maar eerst wat informatie over asperges in het algmeen.

Bekijk wijn-spijs advies

Witte asperges versus groene asperges.

Groene asperges hebben een stevige en uitgesproken smaak en groeien bovengronds. Dit zorgt voor de kenmerkende groene kleur. Dat terwijl witte asperges zachter, zoeter, romiger van smaakzijn en ondergronds groeien. Omdat de smaken van elkaar verschillen, verschilt uiteindelijk ook de aanbevolen wijn.

Groene asperges gaan vaak goed met wijnen die een hogere zuurgraad hebben. Denk aan een Grüner Veltliner, Riesling trocken of een Sauvignon Blanc. Witte asperges gaan daarentegen beter met wijnen die iets meer body hebben. Denk aan een Grauburgunder of een semi-droge Riesling. Toch zijn er meer invloeden die de wijnkeuze beïnvloeden.

Welke wijn serveer je bij gekookte asperges met Hollandaisesaus

Dat gerecht vraagt om een wijn die de romige textuur en subtiele smaak van het gerecht kan complementeren zonder te overheersen. Hier komen de meesterwerken van Sebastian Erbeldinger op de proppen.

De Sebastian Erbeldinger Riesling ‘1899’ is een prachtige begeleider. Afkomstig uit Bechtheim-West, Rheinhessen, Duitsland, is deze wijn het resultaat van Sebastian’s passie en deskundigheid. Zijn wijnen worden zorgvuldig met de hand geplukt, zacht geperst en licht ingeweekt om het primaire fruit naar voren te brengen. Hiermee ontstaat een wijn met een delicate balans en frisse fruitige tonen die geweldig passen bij de zachte romigheid van de asperges en de hollandaisesaus.

Duitsland

Rheinhessen

Riesling

Sebastian Erbeldinger Riesling ‘1899’ 2021

14.95

De Sebastian Erbeldinger Grauburgunder ‘1899’ is een andere topkeuze. Eveneens afkomstig uit Bechtheim-West, biedt deze wijn een sublieme ervaring. Een deel wordt gefermenteerd op roestvrij stalen vaten en een ander deel op grote 500 liter houten vaten, waardoor er een prachtige structuur ontstaat die de smaken van het gerecht mooi zal complementeren.

Duitsland

Rheinhessen

Grauburgunder

Sebastian Erbeldinger Grauburgunder 2021

14.95

Welke wijn past er bij asperges met ham en ei

Bij asperges met ham en ei is de Apostle Chardonnay de gedroomde partner. Gecreëerd in Portugal in samenwerking met het wijnhuis Ermelinda de Freitas, is deze zachte, volle wijn rijk aan boterachtige tonen. Deze Chardonnay, gefermenteerd op RVS vaten en gerijpt op houten vaten, harmonieert perfect met de zoute ham en romige eieren.

Portugal

Setúbal

Chardonnay

Apostle Chardonnay

12.95

Wijnadvies bij asperges met zalm

Combineer je asperges liever met zalm? De MDV “Bear” Chardonnay is dan een uitstekende keuze. Deze 100% Chardonnay is het resultaat van onze samenwerking met het wijnhuis Del Medievo, gelegen in Aldeanueva de Ebro in de Rioja-regio van Spanje. Deze wijn met een houtopvoeding van 3 maanden biedt een harmonieuze balans van fruitige en eiken tonen die naadloos aansluiten bij de rijke smaak van zalm.

Spanje

Rioja

Chardonnay

MDV “Bear” Chardonnay 2021

12.95

Visite? Serveer een heerlijke plaattaart met asperge en zalm!

Komen er vrienden of familie over en ben je op zoek naar een hapje om te serveren? Daar weet ik wel raad mee. Wanneer het ‘aspergetijd’ is serveer ik altijd een heerlijke plaattaart met asperges en zalm. Makkelijk te bereiden en valt altijd in de smaak. Bij z’n hapje hoort natuurlijk een bijpassende wijn. Hierbij serveer ik het liefst een Viognier. De weelderige aroma’s vullen het gerecht perfect aan terwijl de body de intense smaak van de zalm compenseert.

Check hier het heerlijke recept van Foodplaces

Frankrijk

Pays d`Oc

Viognier

Domaine de Vedilhan Serica Viognier 2021

9.50

Ik nodig je uit om deze onvergetelijke combinaties zelf te ervaren. Haal de beste wijnen voor je volgende aspergemaaltijd in huis en ontdek hoe deze de smaak van je gerechten naar een hoger niveau kunnen tillen. Bestel jouw wijn en start je gastronomische avontuur vandaag nog.

De Volendamse wijnimporteur wenst je eet smakelijk en proost!