Amarone wijn

Amarone wijnen zijn met hun rijke smaken en diepe kleuren een ware traktatie voor elke wijnliefhebber. Wat maakt Amarone wijn zo uniek en hoe komt het aan de verfijnde smaak? Als sommelier en vinoloog is een mooie Amarone een echte traktatie. En mijn kennis over deze wijn deel ik graag.

Waar komt amarone vandaan?

Amarone komt uit de Veneto-regio. Dit ligt in het noordoosten van Italië. Het is een landschap van betoverende schoonheid en met een rijke wijntraditie. Als sommelier heb ik het geluk gehad om de wijnroutes van deze regio meerdere malen te bewandelen, op zoek naar de verhalen achter elke wijnsoort.

De beste Amarones komen vaak uit specifieke subregio’s binnen Veneto. Het is de bodem, het microklimaat en de zonlichtcondities die de druiven een speciale touch geven. Deze factoren, samen met de expertise van de wijnmaker, vormen de basis van een top Amarone.

Hoe wordt amarone wijn gemaakt.

Amarone wordt gemaakt op de ‘appassimento’ manier. Het mag uitsluitend gemaakt worden van de druivenrassen corvina, rondinella en molinara. De zorgvuldig geselecteerde druiven worden maandenlang gedroogd op bamboe rekken. Dit resulteert in een wijn met een ongeëvenaarde concentratie van smaken. Tijdens het drogen komen er meer suikers in de druif en vormen er zich verschillende aroma’s. Het sap in de druif neemt geleidelijk af.

De reden dat amarone zo duur is

Het productieproces is, zoals eerder beschreven, arbeidsintensief. En omdat het sap in de druif afneemt, haal je uit een bepaalde hoeveelheid druiven minder wijn dan normaal gesproken. Waar je normaal gesproken drie tot vier flessen wijn haalt uit een bepaalde hoeveelheid druiven is dit bij Amarone slechts één fles. Het is deze combinatie van intensief arbeid, tijd en lagere opbrengsten die bijdraagt aan de hogere prijs.

Wat is het verschil tussen Amarone en Ripasso

Waar Amarone zijn smaak krijgt door de manier van drogen. Ripasso wordt echter niet gedroogd zoals een Amarone maar krijgt zijn kenmerkende smaak door een tweede fermentatieproces. Hierbij wordt Valpolicella-wijn toegevoegd aan de uitgeperste druivenschillen van Amarone. Dit resulteert in een wijn die zowel fris als rijk is. De smaakprofielen variëren van rijp fruit tot aardse tonen.

Wat eet je bij Amarone wijn?

Amarone verlangt naar hartige en robuuste gerechten. Denk aan gestoofd vlees, wild, of zelfs een rijke risotto met paddestoelen. De intensiteit van de wijn kan zelfs opstaan tegen de smaken van gerijpte kazen.

Welk gerecht serveer je bij Amarone wijn?

Ben je een echte vleeseter dan zou ik kiezen voor ossobuco. Maar persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een truffel risotto met paddenstoelen. Dat is wel echt mijn favoriet. De truffel maakt het gerecht super smaakvol. Een goede Amarone is door z’n diepe, iet wat zoetige smaak, de perfecte tegenhanger. Een ware beleving. Mijn favorite recept is er een van Foodplaces.

Het vinden van dat perfecte evenwicht tussen wijn en voedsel is wat elke culinaire ervaring onvergetelijk maakt. Mocht je dus ooit de kans krijgen om deze prachtige wijn te proberen, zorg er dan voor dat je er een gerecht naast hebt dat zijn diepte en complexiteit eer aan doet.

Tijdens mijn reizen naar de wijnregio’s van Italië heb ik het voorrecht gehad om enkele van de meest vooraanstaande wijnproducenten te ontmoeten. De passie en toewijding die ze in elk fles stoppen heb ik vastgelegd in een video.